top of page
Search

KADA ZAMENITI AKUMULATOR NA AUTOMOBILU?

Ne postoji jednostavan odgovor na pitanje koliko će dugo trajati akumulator automobila. Međutim, moguće je ponuditi generalizacije zasnovane na godinama iskustva u industriji. Životni vek akumulatora na automobilu se razlikuje na osnovu faktora, uključujući vibraciju, vreme i toplotu.

Toplota

Toplina pomaže hemijskim reakcijama koje akumulatori koriste za proizvodnju električne energije. Takođe povećava stopu degradacije akumulatora. U hladnijoj severnoj klimi, akumulatori mogu trajati 5 godina ili duže ali na toplijoj klimi oko 3 godine je češća pojava. Štaviše, akumulatori se nalaze u teškim podzemnim okruženjima gde temperature mogu preći 200 stepeni Farenhajta. Da bi se borili protiv vrućine, proizvođači automobila mogu montirati akumulator u izolovana mesta, premestiti akumulator izvan motornog prostora ili ugraditi toplotni štit, često ispod dna prtljažnika ili zadnjeg sedišta.

U hladnijoj severnoj klimi, akumulatori mogu trajati 5 godina ili duže ali na toplijoj klimi oko 3 godine je češća pojava.


Vreme

Kao i ljudska bića, akumulator vremenom ostari i ima ograničen životni vek. Čak i u savršenom radnom stanju, akumulator se oštećuje sve dok ne obezbedi dovoljno snage za pokretanje motora. Obrasci upotrebe automobila takođe doprinose starenju akumulatora. Automobili koji se uglavnom voze na kraćim putovanjima možda neće omogućiti da se akumulator potpuno napuni, a akumulatori u automobilima parkiranim na duže vreme se prirodnim putem isprazne. U takvim situacijama, korišćenje punjača za održavanje može akumulator potpuno napuniti, kao i produžiti vek trajanja.

Vibracija

Vibracija je još jedan faktor u životu akumulatora, koji izaziva na unutrašnjim delovima akumulatora fizički kvar. Da bi se smanjili efekti vibracija, specijalni hardver učvršćuje akumulatore na mestu i sprečava ih da se pomeraju. Olabavljeno zadržavanje ili nedostatak šrafova može skratiti životni vek akumulatora automobila.

Ostale stvari koje treba razmotriti

Pored gore navedenih razmatranja, neispravan sistem punjenja takođe može da smanji radni vek akumulatora. Prekomerno punjenje ili uporno prejako punjenje povećava starenje akumulatora na automobilu. Ostali novi automobili sa AGM ili upijajućim staklenim mat akumulatorima zahtevaju kontrolu brzina punjenja radi optimalnog trajanja akumulatora, a proizvođač automobila može izmeniti strategiju punjenja u toku starenja akumulatora automobila. Ako omogućite da se akumulator automobila potpuno isprazni, izuzeće se veliki deo životnog veka, čak i ako se može ponovo napuniti ili vratiti u servis.

Pored gore navedenih razmatranja, neispravan sistem punjenja takođe može da smanji radni vek akumulatora.

Vrsta akumulatora koju odaberete za svoj automobil može varirati. Akumulatori mogu biti ili naprednijeg AGM dizajna ili konvencionalni akumulatori sa olovnom kiselinom. Mnogi automobili na putu danas koriste konvencionalne akumulatore. Međutim, nekoliko modela koristi AGM akumulatore koji su otporni na prosipanje i mogu podneti višekratno punjenje i pražnjenje, što se događa u vozilima sa sistemom zaustavljanja i pokretanja motora za povećanje uštede goriva. Pošto su sistemi za punjenje optimizovani za vrstu akumulatora, preporučuje se zamena akumulatora iste vrste koja je stigla iz njegove fabrike automobila.

Zaključak

Ako automobilu treba novi akumulator, uvek je bolje da ga kupite kod prodavca koji prodaje velike količine, sa svežim zalihama. Ne želite da akumulator izgubi deo radnog veka dok je sedeo na polici u prodavnici. Potražite akumulator sa produženom potpunom garancijom. Kvalitetan proizvođač akumulatora nudi besplatnu zamenu u trajanju od 3 ili više godina ako postoji problem u određenom periodu. Garancije koje ranije uđu u predviđeni period zamene zahtevale bi delimična plaćanja za zamenu akumulatora automobila kada istekne rok pune pokrivenosti.


595 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page