top of page
Search
Writer's pictureMarko Stupar

Kako da znam koji akumulator je najbolji za moj automobil?

Ovo pitanje najčešće sebi postavljamo kada shvatimo da je naš stari akumulator pri kraju.

Izbor pravog akumulatora za vaš automobil je važan zadatak koji morate pažljivo odraditi kako biste omogućili pouzdanu i dugotrajnu vožnju. Bez ispravnog akumulatora, pravilno funkcionisanje vozila je nemoguće, jer je baterija ključna komponenta u pokretanju motora i održavanju celokupne elektronike u vozilu. Takođe, ne treba zaboraviti da na akumulator omogućava punjenje telefona, pokretanje sigurnosne opreme i reprodukovanje muzike - čak i kada je motor isključen.


Školska definicija kaže da je akumulator za auto uređaj koji služi za čuvanje i proizvodnju električne energije neposrednim pretvaranjem hemijske energije u električnu, a fizikalno se temelji na principu rada galvanske ćelije (baterije).

Značajna odlika akumulatora jeste ta da je on reverzibilan uređaj, što znači da, kada se isprazni i ponovo napuni, vraća se u početno stanje i ponovo je sposoban da daje električnu energiju. Preporuka svih stručnjaka i poznavalaca automobila jeste da se akumulatori menjaju nakon tri godine upotrebe, kako biste na najbolji način iskoristili njegove performanse, a istovremeno sprečili bilo kakve nepredviđene situacije i komplikacije koje vam može prirediti neispravan akumulator (baterija).


Kada shvatimo da je došlo vreme za zamenu akumulatora, treba pronaći akumulator prema preporuci proizvođača vozila za konkretan model.

U slučaju da u datom trenutku ne možete da pronađete akumulator koji je preporuio proizvođač, izaberite sličan, ali povedite računa o sledećim karakteristikama:


Napon akumulatora

Prilikom izbora akumulatora najpre pažnju obratite na napon akumulatora koji je najčešće 12V.


Kapacitet akumulatora

Kapacitet akumulatora se izražava jedinicama amper-čas (Ah). Najčešće je to jedini pokazatelj za izbor akumulatora, što je naravno pogrešno.

Ukoliko ne možete da nađete akumulator identičnih karakteristika uvek izaberite akumulator sa većim kapacitetom. Akumulator manjeg kapaciteta radiće preopterećen i brzo će se prazniti. Ne treba zaboraviti da kapacitet akumulatora veoma zavisi od temperature i da pri veoma niskim temperaturama kapacitet može da se smanji i do 50%.


Startna snaga

Podatak koji se neretko ignoriše prilikom kupovine a veoma bitan je za pravilan izbor akumulatora.


Polaritet

Kako da znam kog je polariteta(koji je plus) moj akumulator?


Kako bi ste ovo pravilno utvrdili akumulator morate postaviti tako da stubići budu bliže vama(kada gledate iz ptičije perspektive). Kada se uverite da to jeste tako pogledajte da li je crveni stubić(plus) levo ili desno. Tako tačno utvrđujete da li vam je potreban "levi" ili "desni" plus.



Struja hladnog starta (Cold Cranking Amps, CCA)

CCA je od ogromne važnosti kao pokazatelj osobina pokretanja. To je vrednost u amperima koju akumulator može podržavati 30 sekundi pri temperaturi od oko -18˚C dok se napon akumulatora ne smanji do neupotrebljivog nivoa.

Rezervni kapacitet (Reserve Capacity, RC)

RC pomaže pri napajanju električnog sistema vašeg vozila ako alternator zakaže. Govori nam koliko minuta akumulator može osiguravati dovoljno snabdevanje električnom strujom pre nego što napon padne ispod minimalne vrednosti potrebne za pokretanje vozila.


Dimenzije akumulatora

Savremena vozila imaju veliki izbor motora i opreme smeštenih u istu karoseriju i neretko se dešava da su neki modeli napakovani tako da praktično nema mesta ni igla da padne. U takvim situacijama veoma je bitno izabrati akumulator istih (ili možda manjih) dimenzija.

Potrošači u vozilu

Vozila novije generacije imaju mnoštvo dodatne opreme i to najčešće elektro potrošače: elektro podizači, grejanje sedišta, grejanje retrovizora, klima uređaj, muzički uređaji i sl. zahtevni su potrošači i neophodan im je akumulator više klase.

Neka vozila imaju i ugrađen sistem start/stop i zahtevaju najmoćnije akumulatore. U takva vozila jednostavno ne možete ugraditi akumulator namenjen starijem vozilu bez zahtevnih elektro potrošača.

Takođe, vozila koja su namenjena za teže uslove rada (taksi ili dostavna vozila) moraju da imaju akumulatore koji mogu da podmire takve potrebe.

Raspored polariteta

Razlikujemo levi i desni polaritet akumulatora. Ukoliko ne znate polaritet svog akumulatora, slobono nas kontaktirajte kako bismo Vam pomogli da utvrdite.


Ukoliko i pored ovih saveta ne možete da odlučite koji akumulator je idealan za vaš automobile, Mobilna prodavnica akumulatora je tu za vas, možete nas kontaktirati na broj telefona +381 64 228 29 29 i pronaćićemo akumulator koji će vaš automobile obožavati.



264 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page