top of page
Search

Najčešća pitanja o akumulatorima


Koliko dugo će mi trajati vaš akumulator?

Na životni vek akumulatora utiču sledeći faktori:


· navike vozača

· način korišćenja električnih komponenti u vozilu (na primer neki vozači ostave sva četiri žmigavca da rade veoma dugo, zaborave da isključe farove ili radio tokom noći, što dovodi do pražnjenja akumulatora)

· Kvalitet akumulatora (jeftiniji akumulator = kraći životni vek)

· Vremenski uslovi (velike hladnoće iscrpljuju akumulator i on se tada veoma brzo prazni)


U proseku kvalitetni akumulatori traju oko 5 do 6 godina, ali već od četvrte godine postaju nestabilni i treba razmišljati o kupovini novog.


Ukoliko sumnjate da vam je akumulator pri izdisaju, pozovite nas. Naši zaposleni u najkraćem roku dolaze na vašu adresu, proveravaju stari akumulator, ukoliko mu nema spasa, menjaju ga novim (za koji dobijate garanciju), a stari akumulator odnosimo na reciklažu.
Da li se akumulator oštećuje kada se isprazni?

Ako se akumulator često i konstantno prazni do kraja, onda je odgovor da. Razlog je taj što je alternatoru (koji ima zadatak da puni akumulator) veoma teško da napuni potpuno ispražnjen akumulator, oni jednostavno nisu projektovani za to.


Na sajtu Mobilne prodavnice akumulatora možete pronaći 9 modela punjača za akumulator, preporučujemo da nabavite jedan i budete spremni čak iako vas akumulator neprijatno iznenadi.


Da bi vas akumulator što duže služio, ne treba da dozvolite pražnjenje elektrolita (destilisana voda) u ćelijama ispod 40-50%, idealno je da nivo održavate na oko 75%.


U svakom olovnom akumulatoru odvija se sledeća hemijska reakcija: dok on radi, oslobađa se olovni sulfat koji prekriva ploče akumulatora. Ova reakcija je reverzibilna, kada se on ponovo napuni, sloj olovnog sulfata se izgubi.


Kada napon akumulatora padne na 10,5 volti, gotovo je sigurno da su se njegove ploče prekrile olovnim sulfatom. Pražnjenje ispod ove tačke može oštetiti akumulator tako da on ne može ponovo u potpunosti da se napuni. Što više pražnjenja to će oštećenja da budu veća.


Koji je normalni napon koji akumulator treba da isporuči vozilu?

Napunjen i zdrav akumulator treba da isporučuje jednosmernu struju koja ima napon oko i malo iznad 12,5 V.

Kada motor radi napon treba da bude veći, od 13,6 V do 14,8 V.


Ako nemate aparat za merenje napona, možete izvršiti jednostavan test tako što ćete startovati motor vozila sa uključenim farovima. Posmatrajte da li postoji značajna razlika u jačini svetlosti farova. Ako oni emituju prigušenu i slabu svetlost, znači da ne dobijaju dovoljno veliki napon.


Da li akumulator može da se zaledi?


Prazan akumulator može da se zaledi na samo nekoliko stepeni ispod nule. Tada na više načina dolazi do njegovog oštećenja.


Automobil sa zaleđenim akumulatorom ne sme da se pali na kablove ili da se stavlja na punjač, već prvo mora da se otopi. U svakom slučaju, već je pretrpeo određena oštećenja, pa mu je životni vek znatno skraćen.


Ovo nije urbana legenda – ovo upozorenje možete da pročitate u svakom uputstvu za automobil, kod proizvođača akumulatora.


Da li da izvadim akumulator ukoliko dugo neću voziti automobil?

Ukoliko ne planirate duže da vozite auto, izvadite akumulator i stavite u prostoriju u kojoj je temperatura 10 do 20 stepeni - bolje hladnije nego toplije, pošto se sporije prazni na hladnom.

Obavezno mu proveravajte napon na 2-3 meseca i po potrebi dopunite (ukoliko padne npr. ispod 12,5 V).

Ukoliko dozvolite da mu napon suviše padne, može doći do oštećenja i skraćenja životnog veka. Pre vraćanja u auto obavezno napunite akumulatr.


Zaključak

Ukoliko vas ipak akumulator izneveri i ne možete da pokrenete svoj automobile, ne očajavajte. Mobilna prodavnica akumulatora će doći na lice mesta u najkraćem mogućem roku, testiraćemo stari akumulator i ako mu definitivno nema spasa, zameniti ga novim.186 views0 comments

Recent Posts

See All

KADA ZAMENITI AKUMULATOR NA AUTOMOBILU?

Ne postoji jednostavan odgovor na pitanje koliko će dugo trajati akumulator automobila. Međutim, moguće je ponuditi generalizacije zasnovane na godinama iskustva u industriji. Životni vek akumulator

Comentarios


bottom of page